Skutki wyłączenia żołądkowego udzielają się nieoperowanym
19 października 2011, 08:52Otyli członkowie rodzin osób, które poddały się operacji wyłączenia żołądkowego (ang. gastric bypass), także chudną. Okazuje się, że często zaczynają zdrowiej się odżywiać i więcej ćwiczyć. Naukowcy ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu Stanforda uważają, że do głosu dochodzi tu społeczna zaraźliwość zmiany stylu życia.
Sekrety diety Atkinsa
12 listopada 2006, 11:19Dieta Atkinsa stała się jedną z najsławniejszych diet świata. Hołdują jej sławy z Hollywood, na jej potrzeby rozwinęła się nawet cała gałąź przemysłu medycznego.
Bariera siedmiu jaj
9 kwietnia 2008, 09:53U mężczyzn w średnim wieku, którzy tygodniowo jedzą 7 lub więcej jajek, zwiększa się prawdopodobieństwo wcześniejszej śmierci. Wg autorów artykułu z American Journal of Clinical Nutrition, podczas 20 lat trwania studium wcześniejszym zgonem ryzykowali wszyscy mężczyźni z cukrzycą, którzy jedli jakiekolwiek jajka.
Reklama dźwignią spożycia
6 września 2012, 10:30Jak sprawić, by ludzie jedli więcej warzyw i owoców? Zainwestować w reklamę... Efekt nie jest duży, ale mierzalny - opowiada Michael Faupel z University of Arkansas.
Czosnek i cebula przeciwko nowotworom
2 grudnia 2006, 15:49Ludzie, którzy uwzględniają w swojej diecie duże ilości czosnku i cebuli, rzadziej chorują na kilka typów nowotworów.
Odchudzające się tyją więcej podczas ciąży
10 października 2008, 09:05Kobiety, które są stale na diecie, tyją w ciąży więcej niż panie nieprzejmujące się tak bardzo jedzeniem (Journal of the American Dietetic Association).
Dzieci będące jedynakami częściej mają nadwagę
18 września 2012, 06:49Ryzyko nadwagi czy otyłości jest u jedynaków o ponad 50% wyższe niż u dzieci (w wieku 2-10 lat) mających braci lub siostry. Naukowcy z Sahlgrenska Academy doszli do takich wniosków po przeanalizowaniu danych 12720 mieszkańców 8 europejskich krajów, m.in. Szwecji
Dieta dopasowana do genów
29 grudnia 2006, 10:50W Internecie można znaleźć sporo ofert dotyczących tzw. diety DNA czy, inaczej mówiąc, zindywidualizowanej diety nutrigenomicznej. Zespół naukowców z Exeter University postanowił zbadać jej skuteczność.
Czekolada obniża śmiertelność po zawale
14 sierpnia 2009, 11:05Czekolada zwiększa przeżywalność pacjentów po przebytym zawale serca. Osoby, które jedzą ją 2 lub więcej razy na tydzień, ok. 3-krotnie obniżają prawdopodobieństwo śmierci z tego powodu. Mniejsze ilości nie działają już tak silnie, nadal jednak zapewniają jakąś ochronę (Journal of Internal Medicine).
Wycofany pestycyd może się wiązać z parkinsonem
14 grudnia 2015, 13:05Środek owadobójczy stosowany do początku lat 80. do tępienia termitów przez iniekcje do gruntu i występujący w owych czasach w mleku może się wiązać z objawami choroby Parkinsona.
« poprzednia strona następna strona » 1 2 3 4 5 6 7 8 …